Fängelse för grov fridskränkning

En 27-årig man från Ludvika har i dag av Falu tingsrätt dömts till fängelse i ett år och två månader för bland annat grov fridskränkning. Han fälls för att utsatt sin fästmö för misshandel och hot under flera års tid.

27-åringen och kvinnan har haft ett turbulent förhållande under fyra år. Båda har missbruksproblem. Mannen har till exempel brukat heroin.
Åtalet om grov fridskränkning omfattar tolv olika händelser där kvinnan misshandlats och hotats.

I sin dom säger tingsrätten att kvinnan gett intryck av att vilja berätta sanningen om dessa händelser, och rätten fäller mannen på tio av de tolv punkterna.
I ett par av fallen har det handlat om mycket kränkande och skrämmande situationer, skriver rätten. Bland annat har mannen rispat kvinnan i underlivet med en kniv.
Men i sitt resonemang om straffvärdet och påföljden säger tingsrätten också att de fysiska skador som kvinnan fått varit begränsade och gått över ganska snabbt.

Rätten dömer mannen till fängelse i ett år och två månader och han ska också betala ett skadestånd på 55 000 kronor till kvinnan.
Tingsrättsdomen omfattar också några andra brott som bedrägeri och stöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista