Falun tar emot tolv barn och ungdomar. Foto: Scanpix

Falun tar emot flyktingbarn

Falun är den enda kommunen i Dalarna som hittills har tackat ja till att ta emot flyktingbarn som kommer till Sverige utan sina föräldrar. Annika Nyström är chef för arbetsmarknads- och integrationskontoret i Falun och hon säger att det finns en vilja i Falun att ta emot barnen.

Från 1 juli 2006 är det kommunerna som har ansvar för barn som kommer utan föräldrar till Sverige, men det är Migrationsverket som fortfarande samordnar och försöker få kommunerna att ta emot barnen.

Än så länge är det alltså bara Falun som har skrivit på ett kontrakt om att ta emot föräldralösa barn i Dalarna.

– Det är en resurs för samhället. Det här är mycket kapabla barn som har förflyttat sig över halva jordklotet på egen hand, säger Annika Nyström, chef på arbetsmarknads- och integrationskontoret i Falun.

Från den första november kommer det att finnas tolv platser för asylsökande barn i Falun. Barnen kommer framförallt att vara pojkar i 14-årsåldern. Själva boendet ska likna ett vanligt hem säger Annika Nyström.

– Man ska inreda ett boende där det finns personal dygnet runt, säger Annika Nyström.

Mottagandet av föräldralösa flyktingar skapar också jobb i Falun. Det handlar om ungefär sju, åtta arbetstillfällen.

– Vi samlar erfarenheter nu från några andra kommuner som har hållit på med det här ganska länge, men det kommer att få en lokal prägel, säger Annika Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".