Foto: Scanpix

Polisen avvisar RFSL:s kritik

Enligt polisen struntar de inte alls i att utreda brott mot homosexuella, det med anledning av RFSL:s kritik efter skadegörelsen mot deras lokal tidigare i veckan. Det var kommissarie Sven-Åke Eriksson som la ned polisutredningen och han säger att de behandlar skadegörelsen mot RFSL:s lokaler på samma sätt som liknande skadegörelse.

Det var i måndagskväll som RFSL:s lokal i Falun fick stenar in genom glasrutorna. Det var andra gången bara i år som det hände. RFSL:s ordförande Stina Johannesson anser att polisen inte gör någonting åt saken.

– Ska någon behöva bli skadad innan polisen reagerar, säger Stina Johannesson.

Enligt Sven-Åke Eriksson, biträdande utredningschef på polisen i Falun, så ser polisen inte annorlunda på skadegörelsen mot RFSL:s lokaler än annan liknande skadegörelse.

– Man måste behandla dom lika som man behandlar andra som får sina fönster sönderslagna, säger Sven-Åke Eriksson.

Men faktum är att de brotten ska behandlas annorlunda. Brott som riktar sig mot homosexuella klassas som hatbrott och det ses som en försvårande omständighet när straffvärdet ska bestämmas. Förra året anmäldes 65 såna brott i Dalarna.

I rikspolisstyrelsens egen handledning för hur sådana här brott ska hanteras står det att en snabb och kraftfull reaktion från rättsväsendets sida är viktig. Det går att läsa att om myndigheterna misslyckas med att reagera på hatbrott äventyras befolkningens säkerhet. Polisen ska alltså se extra allvarligt på sådana här brott.

– Ja visst ska vi det, men om det inte finns något att gå på kan man inte göra något, säger Sven-Åke Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".