Arbetstidsblockad på Dalademokraten och Avesta tidning. Foto: Peter Johansson/SR

Arbetstidsblockad på DD och Avesta tidning

Det blev inget nytt kollektivavtal för journalister i dagspressen. På fredagen sa facket Journalistförbundet nej till medlarnas bud. Istället har en konflikt nu brutit ut på ett 70-tal tidningar. Det är SJF som gått ut med en arbetstidsblockad. Tidningar som berörs är Dalademokraten och Avesta tidning.

– Även om Dalademokraten inte drabbas så hårt i ett första skede så tycker jag att konflikten är olycklig, säger Arne Höök, ansvarig utgivare på Dalademokraten.

– Det blir svårt för SJF att vinna gehör hos både allmänhet och egna medlemmar tror jag när de drar alla tidningsföretag över en kam.

Arbetstidsblockaden innebär att personalen inte får jobba mer än åtta timmar om dagen eller 40 timmar per vecka. Men DD berörs inte särskilt mycket av blockaden i det första skedet.

– Det som egentligen det är att sporten på söndag kommer att få svårt att få med sena resultat. Men det rör framförallt utländska fotbollsmatcher och liknande. Dalamaterial kommer inte påverkas de närmsta dagarna, säger
Arne Höök.

SJF vill bland annat att journalister som jobbat mer än 15 år ska ha minst 25 000 kronor i månadslön. Även Avesta tidning berörs av konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".