Rättsligt efterspel efter våldtäkter

I sommar har polisen i länet fått in många anmälningar om våldtäkter. Och den här veckan kommer det rättsliga efterspelet vid Falu tingsrätt vad gäller fyra av våldtäktsbrotten.

Två av de här målen inleds på måndagen. Det ena gäller en 21-årig man från Avesta som åtalats misstänkt för vålds- och sexbrott mot den kvinna han haft ett förhållande med. Enligt åklagaren har han våldtagit kvinnan i en husvagn och vid flera tillfällen misshandlat henne grovt genom att slå och sparka henne i magen när hon var gravid. Dessutom ska mannen stå till svars för grov fridskränkning av kvinnan.

Det andra målet vid tingsrätten på måndagen handlar om en våldtäkt i en lägenhet i Bojsenburg i Falun i juni. En 29-årig man från Åmål är åtalad misstänkt för att våldtagit en berusad och sovande kvinna och alltså utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd.

På tisdagen tar tingsrätten upp en liknande våldtäkt i en bostad i Borlänge. I det fallet är det en 21-årig Borlängebo som är åtalad och brottsoffret är en 17-årig kvinna från Falun.

Och på onsdag inleds ett mål där en 33-årig man från Borlänge står åtalad för att ha hotat och försökt våldta en kvinna i Falun. Enligt åklagaren har mannen som arbetat som ordningsvakt dessutom begått flera brott i tjänsten. Bland annat ska han ha ofredat en kvinna sexuellt på en krog i Avesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".