Konfllikten ger snart allt tunnare dalatidningar. Foto: Alf-Jan Hansson/SR

Konflikten börjar märkas i Dalarna

Konflikten på tidningsområdet trappas nu upp och kommer att märkas allt mer för läsarna i Dalarna. Tidningarna blir tunnare och utan sena nyheter, bland annat sportresultat. Som svar på journalistförbundets åtgärder, har tidningsutgivnarna nu svarat med att varsla om lockout på de lediga dagarna för journalister på tidningar som är uttagna i konflikten.

Redan på tisdagen kommer konflikten att börja synas i Dala-Demokraten och senare i veckan också i länets övriga morgontidningar.
– Journalisterna vill ha säkrare anställningar, högre lägsta löner, bättre skydd för upphovsrätten och bättre villkor för vikiarierna,säger Cecilia Ekebjär, reporter på Falu-kuriren.
Från måndag förmiddag är även tidningarna i Dalarnas Tidningar, som Falu-Kuriren, Borlänge tidning och södra Dalarnas tidningar, indragna i den arbetstidsblockad som journalistförbundet utlyst. Den innebär att journalisterna, inte får ha längre arbetspass än 8 timmar eller arbeta mer än 40 timmar i veckan.
Ber om ursäkt
Ewa Wirén, redaktionschef för Dalarnas Tidningar, hoppas på en snar lösning.
– Det kommer nu att märkas allt mer i våra tidningar, säger hon. Kanske inte mycket de första dagarna, utan mer i slutet av veckan och speciellt i början av nästa vecka, då det kan bli tunna tidningar.
– Då får vi be våra läsare om ursäkt för att vi inte kan fullgöra vår uppgift, framhåller hon.
Bara eget material
Tidningarna får inte göra ändringar i scheman för att undkomma blockaden. Då hotar förbundet med ytterligare blockader, något som hänt Dala-Demokraten som från och med måndagen inte får ta in material utifrån, som insändare, TT-texter eller byråbilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".