Stora Enso satsar på långsiktigt hälsoarbete. Här fabriken i Fors. Foto Alf-Jan Hansson

Omtanke ger friskare medarbetare

Det kan vara dyrt att ordna intern sjukvård och friskvårdsprogram åt sina anställda. Men i längden lönar det sig.
Det är man övertygad om på Stora Enso som på tisdagen presenterade sin strategi för långsiktigt hälsoarbete.

Karin Svenske Nyberg är personalchef på stora Enso Kvarnsveden och hon tycker att man har goda erfarenheter av friskvård inom företaget.
– Vi är nog hyfsat bra på att tag i problem i tid. Sen har vi också bra stöd i form av vår inbyggda företagshälsovård. Där finns det väldigt hög kompetens nära verksamheten som känner personalen, säger Karin Svenske Nyberg. 
Hon tycker också att dialogen människor emellan och respekten för varandra är väldigt viktig. Att man känner sig behövd på arbetsplatsen och saknad om man inte är där.
Ens arbetsprestation hänger också ihop med hur man har det i livet som helhet och Karin Svenske Nyberg tror att många chefer brister i att intressera sig för människan utanför arbetstid.
Och visst finns det vinster att göra genom att tänka lite extra på sina anställda.
– I ett väldigt kort perspektiv kan ju rehabinsatser kosta pengar men då ska man ha klart för sig att man tjänar väldigt mycket på att undvika eller att förkorta en sjukskrivning, avslutar Karin Svenske Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".