Foto: Alf-Jan Hansson

Outokumpu storsatsar i Avesta

Den finländska ståltillverkaren Outokumpu investerar 5,1 miljarder kronor i järnverket i Avesta. Produktionen mer än fördubblas och 100 nya jobb skapas. Investeringarna är framför allt inriktade på duplexa rostfria stål.

Under de tre närmaste åren ska Outokumpu investera 5,1 miljarder kronor i sitt järnverk i Avesta. Kapaciteten av färdiga produkter kommer att öka från 250 000 ton rostfritt stål i dag till 650 000 ton år 2010 när investeringarna är genomförda.

Det här betyder också ett mycket välkommet tillskott av arbetstillfällen i Avesta kommun. Ungefär 100 jobb skapas. Idag sysselsätter stålverket omkring 1 200 anställda.

Investeringarna är framför allt inriktade på duplexa rostfria stål, där Outokumpu har en klar marknadsledande ställning. Marknadsandelen är så stor som 50 procent. Efterfrågan på duplexa specialstål växer snabbare än den för rostfritt standardstål, man räknar med att den årliga tillväxten kommer att bli större än 20 procent.

Den duplexa stålen har hög hållfasthet, och innehåller inte så mycket nickel som annat rostfritt stål.

Stålet styrka gör att tunnare plåt kan användas för tillverkning av exempelvis tankar, tryckkärl och broar. Det innebär besparingar av såväl material som energi. Den låga halten nickel betyder att stålpriset är mindre känsligt för svängningar i nickelpriset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista