Tyst stöd för illegal rovdjursjakt

Varannan varg som dör faller offer för illegal jakt, det konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå, i en ny rapport. Dessutom är det få brott som anmäls och ännu färre döms för brotten. Lars Korsell som projektledare på Brå säger att man måste få till en bättre dialog om rovdjursfrågorna.

Enligt brås undersökning har illegal jakt på rovdjur ett starkt indirekt stöd i glesbygden. Det kan bero på att många i glesbygden är kritiska mot den statliga rovdjurspolitiken.

– Man måste ta människors oro, kritik och misstro mot rovdjurspolitiken på allvar, säger Lars Korsell på Brå.

För att komma tillrätta med problemet föreslår Brå att politiker och myndigheter för en dialog med dem som bor i rovdjurstäta områden, och att polisen ska få arbeta med informatörer.

– I dialogen ligger också förändringar som kan ske i rovdjurspolitiken, säger Lars Korsell.

Ett annat sätt, anser Brå, är att kriminalisera förberedelse och försök till illegal jakt.

– Vi dömer ofta fel personer. Dom som skyddar sina djur. Det är dom mycket motiverade gärningspersonerna som är problemet och säkerhetspolisen skulle kunna hjälpa till, säger Lars Korsell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista