ABB i Ludvika har fått en stororder på utrustning till vindkraft.

Stororder till ABB i Ludvika

Under tisdagen offentliggjordes en stororder till ABB i Ludvika. Tillsammans med ABB i Karlskrona ska man leverera utrustning till världens största vindkraftspark Borkum 2, en havsplacerad anläggning utanför Tyskland. Ordern är värd cirka 2,7 miljarder kr och större delen av den summan hamnar i Ludvika.

Det är den så kallade HVDC Light-tekniken som ska användas vid kraftöverföringen.

ABB i Ludvika ansvarar för systemkonstruktionen, leverans och installation av både den havsplacerade respektive landbaserade strömriktarstationen. ABB i Karlskrona svarar för kablarna. 

Det är alltså HVDC-Light-tekniken som ska användas. Den innebär att man omvandlar växelström till likström och lättare kan överföra stora energimängder genom att man använder kabel. Det ABB ska göra är att producera de komponeneter som kan omvandla växelström till likström och tillbaka igen. Växelström är den ström som vi har i väggutagen i våra hus.

- Det här är en otroligt viktig order för oss. Det är ett genombrott för ABB, säger försäljningschefen Staffan Andersson.

Det är första gången som HVDC Light-tekniken används i samband med en havsbaserad vindkraft.

Några nya jobb i Ludvika ger inte ordern, men de jobb som finns nu säkras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista