Vintjärnsmännen kan vara oskyldigt dömda

En anonym person tar i ett brev till polisen på sig skulden för ett grovt narkotikabrott som de två huvudmännen i Vintjärnhärvan dömts för. Det gäller förvärvet av närmare 1 kilo narkotika från Norrköping. Och nu ska riksåklagaren besluta hur man ska agera i den här frågan.

I juni dömde Svea Hovrätt två män från Svärdsjö och Gävle till 10 års fängelse vardera för grovt narkotikabrott i två fall.

Det ena brottet gällde hanteringen av det narkotiska medlet alprozolam i en fastighet i Vintjärn. Det andra gällde ett köp av närmare 1 kilo alprozolam från Norrköping.

De två männen hade båda krävt att åtalet om förvärvet skulle ogillas, men fick alltså inte gehör för det.

Nu har alltså en anonym person kontaktat polisen och berättat att de två dömda männen är oskyldiga när det gäller förvärvet av alprozolam.

Den anonyme personen säger att han haft narkotikaffärer ihop med en kvinna vid tidigare tillfällen. Överenskommelsen med henne var att hon skulle transportera det alprozolam det här handlar om till andra personer - alltså inte de två män som dömts för brottet.

I brevet till polisen vill den anonyme att utredningen öppnas på nytt. I så fall kommer han att träda fram och ta sitt straff. Att han inte gett sig tillkänna tidigare förklarar han med att han inte trodde att männen från Svärdsjö och Gävle skulle bli dömda för narkotikaförvärvet.

Hovrättsdomen har vunnit laga kraft, men åklagaren i målet, Olle Sohlberg, har nu överlämnat ärendet till riksåklagaren för beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista