Många politiker packar och går. Foto: Scanpix

Många Vansbropolitiker hoppar av

Det är många kommunpolitiker i Vansbro som har lämnat sina uppdrag sedan det senaste valet. Elisabeth Lindén Brandt är ordförande för kommunfullmäktige i Vansbro och hon säger att hon är bekymrad att så många förtroendevalda slutar.

Det är ovanligt många kommunpolitiker i Dalarna som har hoppat av under året sedan valet 2006. I Vansbro har sju ledamöter och ersättare hoppat av sina politiska uppdrag. Centerpartiets Elisabeth Lindén Brandt säger att hon tror avhoppen har flera anledningar.

– Gäller det unga människor kan det vara studier men här i Vansbro så handlar det väldigt mycket om folk flyttar till jobb, säger Elisabeth Lindén Brandt.

Falun som har flest politiker har också flest avhopp, åtta stycken. De mindre kommunerna som Hedemora och Ludvika har sju avhopp och Vansbro, med länets minsta folkmängd, har också sju avhopp.

De största partierna tappar flest politiker. Socialdemokraterna har förlorat 18 ledamöter och ersättare under året, moderaterna 11 och centern 8 politiker. Även småpartier som Kommunpartiet i Vansbro och Malung Sälen Partiet i Malung har drabbats.

– Jag är bekymrad. Demokratin är viktig, alternativet är förskräckande, säger Elisabeth Lindén Brandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista