Våldtäktsmål i hovrätten

I dag har hovrättsförhandlingarna inletts när det gäller den 36-årige HIV-smittade Avestabo som dömts till tre års fängelse för att ha våldtagit en 15-årig flicka. Mannen som överklagat domen hävdar att flickan inte är trovärdig.

Flickan besökte den 36-årige mannen tillsammans med två kompisar en dag i maj. Hon har hävdat att mannen våldtog henne sedan kamraterna försvunnit från lägenheten.

Falu tingsrätt trodde på flickan. Den berättelse som hon lämnat stämde väl överens med hur det såg ut på brottsplatsen. Vittnen har också gett stöd åt det hon uppgett, menade rätten.

Mannen dömdes till tre års fängelse för just våldtäkt. Tingsrätten utdömde också ett skadestånd på 85 000 kronor till flickan.

Men mannen fälldes mot sitt nekande. I överklagandet till hovrätten menar 36-åringens juridiska ombud att det inte kommit fram något som tyder på att mannen haft samlag med flickan vid det här tillfället. Advokaten hävdade också att flickan under tingsrättsförhandlingarna ändrat sina uppgifter på flera punkter. Hennes trovärdighet kan ifrågasättas mycket starkt, anser advokaten.

36-åringen har yrkat på att åtalet ogillas. I dag är det alltså förhandlingar i hovrätten i det här målet, förhandlingar som sen fortsätter i morron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista