Protester mot stramare a-kassa

Idag föreslog regeringen i sin höstbudget att strama åt reglerna för a-kassan för deltidsarbetslösa. Nu ska de som jobbar deltid bara kunna ta ut a-kassa i 75 dagar. Detta gör man bland annat för att förhindra så kallat överutnyttjande.

Sofia Bäckman jobbar deltid på Coop Forum i Borlänge och hon är dessutom engagerad i facket. Hon är inte positiv till det nya förslaget:
– Det är helt idiotiskt. Det drabbar bara kvinnor och ungdomar och det slår helt fel. Som deltidare har man inte råd, man vågar inte ta sig vidare. För man vet vad man har men inte vad man får, säger Sofia Bäckman.
Sofia Bäckman tror inte att den kortare a-kasseperioden kommer att leda till ett aktivare arbetssökande. Istället tror hon att det kan leda till en lönedumpning – att man tar vilket jobb som helst, till vilken lön som helst för att kunna klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista