Satsningar på vägar och järnvägar

På torsdagen presenterades den borgerliga regeringen sin höstbudget. Huvudbudskapet var fler i arbete och bättre vägar in på arbetsmarknaden för dom som står utanför. Ett förslag som kan gynna Dalarna är sänkt elskatt i vissa kommuner och även satsaningar på vägar och järnvägar.

Det är i kommunerna Malung, Mora, Orsa och Älvdalen som kan få en sänkt elskatt med 3,75 öre inklusive moms per kilowattimme. Förklaringen till varför man vill sänka skatten är enkel.

– Det gör man för att kompensera de högre uppvärmningskostnaderna som de som bor i de kommunerna har på grund ut av de låga temperaturerna, säger Patrik Forslund, moderat riksdagsman från Mora.

Dalariksdagsmännen hoppas också få ta del av de 1,2 miljarderna som regeringen vill satsa på vägar och järnvägar.

– Vi behöver definitivt bygga ut tågnätet och vägarna till Sälen/Malung. Jag tror vi kommer få en stor del här för vi är så eftersatt i våran del, säger Camilla Lindberg, Borlängepolitiker som sitter i riksdagen för Folkpartiet.

En het potatis här i Dalarna är ju debatten om bensinskatten. I budgeten vill regeringen höja bensinen med 29 öre litern.

Rolf Gunnarsson, moderat riksdagsman från Falun har i flera år motionerat för sänkt bensinskatt. Men nu verkar det som att priset alltså höjs.

– Vi tar ett ansvar för miljön, man får välja. Antingen så blir det billigare att förorena miljön eller så ska det bli dyrare att förorena miljön. Vi vill satsa på en renare luft för framtida generationer, det är ansvarstagande politik helt enkelt, säger Patrik Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista