Monika Pallin och Regina Siuvatti leder grupper i Hedemora för missbrukarbarn. Foto: Eva Rehnström.

Fler stödgrupper för utsatta barn i Hedemora

Att bo med en förälder som missbrukar är inte lätt för ett barn, som sällan har någon att prata med om det som händer. I Hedemora har IOGT-NTO stödgrupper dit barn som mår dåligt kan få stöd. Men det finns för många barn som mår dåligt och för få grupper. Så nu under hösten utökar man antalet grupper.

Tre olika åldersgrupper med max tio barn i varje startar nu under hösten i Hedemora. Grupperna kommer att ledas av Monika Palin på IOGT-NTO. Hedemora kommun står också bakom verksamheten.

Man vänder sig till barn i så kallade dysfunktionella familjer. Med det menas familjer där få saker fungerar. Allting styrs och präglas av antingen droger, alkohol eller andra sjukdomsbilder. Den vardag med rutiner som ett barn behöver uteblir. Det här skapar barn som mår dåligt.

Vilket barn kan sitta i skolan och räkna matte när vad som helst kan hända hemma under tiden eller när barnet kommer hem?

Men vad gör man då för att få barnen och ungdomarna att må bättre?

- Vi skapar regler i grupperna och så går vi en runda bland barnen och hör hur de mår, säger Regina Siuvatti, egenföretagare, som är med och leder grupperna.

Törs barnen berätta?

- Ja, efter ett tag så är det nästan bråk om vem som ska berätta först, säger Monika Pallin.

- Vi får respons från båda skolan och föräldrar att barnen förändrats, att de blir tydligare och öppnare, säger Monika Pallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista