Kommunalråd anmäler inte illegal jakt

Inge Östlund, centerpartistiskt kommunalråd i Rättvik, skulle inte rapportera till polisen om han såg tjuvjakt på varg. Det här sa han i SVT:s debattprogram ”Argument” sent på torsdagskvällen då man diskuterade varg med anledning av den rapport som kommit från Brottsförebyggande rådet.

– Det beror ju på i vilken form. Finns det i en organiserad form så är det väl kanske möjligt att man skulle göra någon anmälan. Men gäller det grannen, om man fått nys att han varit ute och pangat, så vill jag inte sätta han i fängelse i två år, säger Inge Östlund till Dalanytt.

Hur ska man komma tillrätta med vargkonflikten om man inte tar reda på vem som skjuter varg olagligt?

– Börjar man jaga varg legalt i de här vargtäta områdena så löser det sig självt. Rovdjurspolitiken idag bedrivs som att man har ett tak som läcker, istället för att laga taket sätter man ut pytsar. Man plockar in vargspårare, forskare, poliser. Det är inte det som är problemet. Det är acceptansfrågan som måste lösas, säger Inge Östlund.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista