Stark utreder Högskolans framtidsutsikter

Högskolan Dalarnas styrelse har i dag gett rektor Agneta Stark i uppdrag att utreda tre områden för att trygga ekonomin och en framtida utveckling av skolan.

Förutsättningarna för ett mycket närmare samarbete med andra lärosäten ska undersökas. Hela utbildningsutbudet ska ses över liksom lokaler och lokalisering av utbildningar. De enda institutionerna som inte får röras är materiallaboratoriet i Borlänge och Mediahuset i Falun.
– Vi har bestämt att nästa år ska Högskolan ha ett nollresultat, och året efter ska vi gå plus med minst fem miljoner så vi stoppar igen det här hålet, säger Agneta Stark.
Statsbidragen som högskolan får är beroende av antalet elever, hur många poäng de tar och vilka utbildningar de går.
Här i länet har antalet studenter visserligen ökat de senaste åren men ändå så hänger inte ekonomin med.
Det beror på att eleverna väljer utbildningar som ger mindre i statsbidrag än vissa andra.
– Vi får inte lika mycket pengar för en student som läser språk som för en som läser teknik. Så fastän antalet studenter ökar så minskar intäkterna, säger Agneta Stark. Det är angeläget att stå på en bra ekonomisk grund och det är ingen som kan ordna det om in te vi inom Högskolan Dalarna gör det själva, med gott stöd från regionen, avslutar Agneta Stark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista