Stefan Ubbesen, Maria Pettersson och Amanda Wikström.

Ludvikatjejer visar stort politiskt engagemang

För andra året i rad har man i Ludvika kommun genomfört en stor undersökning om ungdomars syn på det mesta av vad som händer i kommuen. Inte minst den lokala ungdomspolitiken. Projektet kallas ”LUPP” och i höstas fick 700 ungdomar i Ludvika svara på 200 frågor i en enkät, och svaren har nu sammanställts.

Maria Pettersson är kommunalråd i Ludvika och säger såhär om resultaten:
– Det som är viktigt att se är att ungdomarna vill vara med och forma sin egen framtid; att de har en framtidstro och att de trivs här, säger hon.

Resultaten visar att tjejerna överlag mår sämre än killarna i Ludvika kommun. Och det vill man givetvis göra något åt. Sen har man fler ungdomar i Ludvika som dricker än i de andra kommunerna som är med i undersökningen.
– Vi har en stor andel föräldrar som har ett tillåtande klimat när det gäller att dricka och det måste vi jobba med mycket mera, säger Maria Pettersson.

En annan sak som kom fram i undersökningen var att det var fler tjejer än killar som var politiskt engagerade.
– Det är jättebra att de är engagerade och vi måste få med fler men vi måste också satsa på att få fler killar att bli engagerade, säger Maria Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista