Nu vill Arbetsmiljöverket förbättra arbetsmiljön för hemtjänstpersonal och personliga assistenter. Foto: Scanpix

Vill förbättra arbetsmiljön för hemtjänstpersonal

Tunga lyft, påfrestande arbetsställningar och hotelser och slag. Det kan ibland vara en del av vardagen för hemtjänstpersonal och personliga assistenter. Nu vill Arbetsmiljöverket förbättra arbetsmiljön för just dessa yrkesgrupper. Det handlar bland annat om att öka arbetsgivarnas kunskaper om sitt arbetsmiljöansvar.

Camilla Roos jobbar inom hemtjänsten i Bjursås och trots att arbetsmiljön kan vara illa ibland så trivs hon på sitt jobb.

– Det är väldigt flexibelt, man kommer hem till kunden i de olika hemmiljöerna, säger Camilla Roos. Och det är i de olika hemmiljöerna som problemen kan uppstå för hemtjänstpersonalen. Oftast är inte vårdtagarens bostad planerad och utformad för att vara en arbetsplats.

– Toaletterna är oftast väldigt små, just för att få in hjälpmedel där det behövs. Så då kan man få ”tråckla” lite grann.

Arbetsmiljöverkets insats kommer att fokusera på tre områden, våld och hot, trafiksäkerhet och belastningsergonomi och det kan till exempel handla om arbetsställningar.

– Vi kommer att gå ut till arbetsgivare och till skyddsombud nu i höst och prata lite grann om vilka regler och hur vi ser på det här med att man ger vård och omsorg i enskilda hem, säger Christer Hultgren, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket i Falun.

Hur upplever du att arbetsgivare efterlever lagar och förordningar inom det här området?

– Det varierar väldigt mycket. Jag tror också att man kan förbättra det här och att man har synligare rutiner för hur man ska göra de här riskbedömningarna, säger Christer Hultgren. I april 2008 ska inspektioner komma igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista