Foto: Scanpix

Brist på operationssköterskor

Bristen på operationssköterskor har blivit akut och därför riskerar en operationssal på Falu lasarett att stängas. Maria Wikander och Anni Widman är operationssköterskorna och de tycker synd om patienterna som kommer att få vänta på sina operationer.

Det är inte bara Dalarna som har brist på specialistsköterskor i allmänhet och operationssköterskor i synnerhet. På flera håll i landet måste operationer ställas in.

För en undersköterska tar det först tre år att bli sjuksköterska, sedan ett års arbete och sedan ett års specialistutbildning innan man är operationssjuksköterska.

Efter fyra års utbildning har lönen bara stigit i snitt med ett par tusen. Kanske är det därför som platserna på specialistutbildningarna inte fylls. Maria Wikander och hennes kollega Anni Widman är övertygade om högre löner skulle lösa problemet.

Tidigare kom beskedet att en operationssal skulle stängas på Falu lasarett i början av oktober. Men det är fortfarande oklart om operationssalen ska stängas eller inte. Landstingstingsledningen har meddelat att de överväger att vidta åtgärder så att det kan vara öppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista