På språng - bort från människan. Foto: Scanpix

Björnrädsla kan vara obefogad

Kanske är vi människor rädda för att möta en björn helt i onödan. Ny forskning visar nämligen att de allra flesta björnar gör sitt bästa för att undvika människokontakt.

Göran Ericsson på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå leder forskningsprojektet.
– Alla djur kan i vissa fall påverka människan, men jag tror att det inte är motiverat att vara så rädd som man är i vissa fall, säger Göran Ericsson och fortsätter: Björnen är bättre på att registrera vår närvaro än vad vi är på att registrera björnens.
Under forskningsförsöken gjorde man allt för att stöta på björnen i skogen. Bara i två av 25 försök såg man björn och då visste man ändå exakt var björnen fanns och man gick rakt mot den.
Forskningsfynden visar att björnen i de allra flesta fall antingen ser till att undvika människan helt eller beger sig bort från platsen. Och det innebär då att farhågorna om farorna med att bo i björntäta områden kan vara överdrivna.
– De flesta incidenter har ju hänt i samband med jakt när en hund kommit nära en björn och hunden dragit med sig björnen till jägaren, säger Göran Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista