Foto: Scanpix

Dalatidningar för vargnegativa

Lokaltidningarna i Dalarna får kritik av Brottsförebyggande rådet, Brå, för att de framställer vargen för negativt. Det framkommer i en granskning som Brå gjort av några av landets morgontidningar. Eva Wiren är redaktionschef på Dalarnas tidningar och hon håller inte med om kritiken.

Brottsförebyggande rådet har granskat 160 artiklar tidningsartiklar från bland andra Dalarnas tidningar, Dalademokraten och Dalabygdens tidning och kommit fram till att vargen oftare framställs i negativa artiklar än i positiva.

Enligt Brå bidrar artiklarna till att folk får en negativ bild av vargen och en positiv bild av illegal jakt. Eva Wiren, redaktionschef på Dalarnas tidningar, tycker inte att det här stämmer på Dalarnas tidningar.

– Ingen får tala illa om varg i tidningarna, däremot finns det ju en stor oro och den måste vi ta på allvar, säger Eva Wiren.

– Eftersom vi får kritik från båda lobbygrupperna så är det på nått sätt att vi håller en linje som ingen av dom gillar och tycker jag är åtminstone godkänt, säger Eva Wiren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista