Malung-Sälen varslar 68 anställda

Malung-Sälens kommun måste spara pengar och varslar därför 68 anställda om uppsägning. 33 av dem är lärare och kan tvingas sluta inom tre år. 16 av dem kanske redan nästa år.

Men enligt Ann-Louise Eklund som är ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden är uppsägningarna inte något måste.
– Det handlar om ett varsel av personal så att man ska ha beredskap för personalnedskärningar om det kommer att behövas, säger Ann-Louise Eklund och fortsätter:
– Vi hoppas ju att vi ska kunna lösa en del av det här med naturliga avgångar, att folk går i pension, och att man inte förvaltningen ska hitta andra sätt att spara pengar.
Anledningen till att man måste göra så stora besparingar nu är enligt Ann-Lousie Eklund den förra kommunledningens motvilja till besparingar och personaluppsägningar. Men till slut kommer man till en punkt när det inte går att undvika längre.

Frågan är hur man ska klara av att sköta verksamheten om man måste dra ner på antalet lärare och förskollärare med 33 på tre år.
– En viss neddragning sker automatiskt i och med att barnkullarna blir mindre. Men det här är så klart något som man måste analysera och se vad man kan dra ner på utan att man får en verksamhet som inte klarar målen, säger Ann-Louise Eklund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista