Motståndet mot nationalpark växer

Även Älvdalens kommun säger nu nej till en nationalpark i området Rogen-Juttulslätten. Tidigare har också Härjedalens kommun sagt nej och snöskoterklubbarna i området bedriver en namninsamling mot planerna på den tänkta nationalparken. Mycket tyder nu på att planerna inte kommer till stånd.

– Området är redan idag bra skyddat, säger kommunalrådet Herbert Halvarsson i Älvdalen. Det behövs inget ytterligare skydd.
Herbert Halvarsson anser att reservaten istället bör lösas upp, så att de kan nyttjas på ett bättre sätt och leda till mer sysselsättning.
Han vill heller inte jämföra det område som Naturvårdsverket nu vill göra till nationalpark, med den man redan har i kommunen, nämligen Fulufjället.
– Vad gäller sysselsättnig har det väl där inte blivit vad vi hoppats, säger Herbert Halvarsson. Men det kommer ju många besökare dit och den har andra speciella värden.
Herbert Halvarsson tror nu inte att det blir någon nationalpark i Rogen-Jutulslätten.
– Naturvårdsverket har ju sagt att om kommunerna säger nej, så blir det inte någon nationalpark. Och nu har både vi och Härjedalens kommun sagt nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista