Jakten på organ intensifieras

Det råder brist på organ för transplantationer. Det innebär att patienter som behöver ett nytt organ får vänta länge på den nödvändiga hjälpen. I jakten på donatorer ska nu landets intensivvårdsavdelningar kartläggas närmare. Det är viktigt att alla möjligheter tas till vara för att hitta donatorer säger Pehr Guldbrand, chef för intensiven på Falu lasarett.

Pehr Guldbrand, chef för intensiven på Falu lasarett säger att de flesta människor dör under sådana omständigheter att organ inte kan användas för transplantation.

- Därför är det viktigt att ta de chanser som finns, säger Pehr Guldbrand.

Nu riktas därför blickarna mot intensivvården, för att man ska informera patienter och anhöriga om behovet av donationer. 

I ungefär hälften av de fall som är möjliga för donation blir det ingen donation. De beror i de flesta fall på att anhöriga inte vet vilken inställning till organdonation som den avlidne haft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista