Foto: Scanpix

Loomis tillstånd dras in

Bevakningsföretaget Loomis Sverige får inte längre köra värdetransporter i Sverige, det har länsstyrelsen i Stockholm beslutat. I Dalarna kör Loomis 70 procent av alla värdetransporter och cirka 30 personer jobbar inom företaget här. Thomas Nordin, på transport i Dalarna, säger att konsekvenserna kan bli att de mister sina arbeten.

Länsstyrelsen beskriver bristerna inom utbildningen av Loomis personal som omfattande, systematiska och fortgående och menar att bristerna kan innebära stora brister i säkerheten för både kunder, personal och i samhället. Thomas Nordin på Transportarbetareförbundet i Dalarna säger att även andra bevakningsföretag kan ha problem med utbildningen av personal.

– Jag vet att det finns flera företag där man inte har utbildning fullt ut, säger Thomas Nordin.

Beslutet att dra in tillståndet gäller inte omedelbart utan Loomis har fram till den 29 februari 2008 på sig att avveckla verksamheten. Men Loomis kommer att överklaga beslutet.

Thomas Nordin på Transportarbetareförbundet säger att det skulle kunna få förödande konsekvenser om Loomis skulle få tillståndet indraget.

– Det finns inte så många värdetransportföretag här. Konsekvensen kan ju bli att dom mister sina arbeten, säger Thomas Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista