De cirka 60 judiska ungdomarna som kom till Falun 1939 var mellan 14 och 16 år gamla. Foto: SVT

Efterlyser kunskap om kibbutz

Den kände TV-filmaren Björn Henriksson vid Sveriges Television i Falun efterlyser nu dels folk som känner till något om den judiska ungdomskibbutz som fanns i Hälsinggården i Falun under andra världskriget, och dels känner till något om den film som gjordes om kibbutzen omkring 1940, men som nu verkar vara försvunnen.

– Den kända fotografen Anna Riwkin var här uppe och fotograferade och hon spelade också in en film. Den visade på biografer, både här i Falun och i Stockholm men vi kan inte hitta den idag. Därför så hoppas vi, att om det är någon som känner till den här filmen, har sett filmen eller som kanske har den här filmen ska höra av sig till oss, säger Björn Henriksson.

Björn Henriksson håller på att göra en dokumentär om Falukibbutzen, och han behöver få veta mer om den. Filmen ska vara klar att sändas i början av nästa år, om allt går som planerat. Trots att det rörde sig om många ungdomar - som mest ett 70-tal - som vistades länge i Falun under andra världskriget, så verkar det som om deras existens till stor del är okänd för de flesta falubor.

– Det är intressant att höra hur faluborna reagerade på det här, var dem har för minnen. Det är ju klart att det är den äldre delen av Faluns befolkning vi kan hoppas på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista