Gunilla Ström och Susanne Rosén. Foto: Jonas Arnberg

Stipendium mot våld

Det tredje Sockan-stipendiet delades ut vid en ceremoni i Falun under lördagen. Stipendiet delas ut till en person eller organisation som arbetar förebyggande mot oprovocerat våld. I år får dramapedagogen Susanne Rosén från Falun stipendiet för sitt arbete med barn och ungdomar mot mobbning och våld.

Sockan-stipendiet instiftades efter att 22-årige Mattias Ström oprovocerat misshandlades till döds på öppen gata i Falun 2004. Under lördagen den 29 september skulle Mattias ”Sockan” Ström ha fyllt 25 år och då delades stipendiet ut.

Årets stipendiat, dramapedagogen Susanne Rosén, säger att hon känner sig väldigt hedrad och hon berättar att hon har jobbat länge i kommunen med barn och ungdomar och med hur man relaterar till varandra.

– Mot mobbning och våld, både fysiskt och psykiskt. För tolerans, säger Susanne Rosén.

Mattias Ströms mamma, Gunilla Ström, är en av dem som är engagerade i fonden bakom stipendiet och hon säger att det gäller att arbeta mot våld så tidigt som möjligt.

– Barn behöver leva sig in i olika situationer, säger Gunilla Ström som säger att om man kan påverka någon så är det en individ som växer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista