Hur många älgar ska skjutas? Foto: Scanpix

Bråk mellan jägare och skogsbolag

Älgjakten närmar sig men på många håll pågår konflikter mellan jägare och skogsbolag om hur många älgar som ska skjutas. I Säfsen i sydvästra Dalarna är låsningen total och Urban Andersson, som är jägare i Säfsen, säger att de inte kommer att kunna skjuta så mycket älg som bolaget vill.

– Vi skjuter ju sönder älgstammen och då har vi inge älg sen, säger Urban Andersson, jägare i Säfsen.

Konflikten handlar om att älgarna orsakar skador på skogen och det kostar pengar för skogsbolagen. Därför vill bolagen att fler älgar skjuts. Älgjägarna är oroliga för att älgstammen inte klarar mer och vill jaga mindre för att trygga jakten i framtiden.

Dessutom är jägare och skogsbolag oense om hur många älgar det egentligen finns. Båda har räknat och kommit fram till helt olika siffror.

Nu sätter skogsbolaget Bergvik hårt mot hårt. Om inte jägarna i Säfsen skjuter den tilldelning på 200 älgar de fått före den 16 december hotar bolaget med att inte förnya jaktkontrakten.

– Det känns naturligtvis inte bra att bli hotad, säger jägaren Urban Andersson som inte tycker att det känns roligt att gå ut och jaga längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista