Misstänkta för våldtäkt friade

Två 36-åriga män från Falun, som åtalats misstänkta för grov våldtäkt mot barn, har friats även av Svea Hovrätt. Åtalet har gällt övergrepp på en minderårig flicka.

Det handlar om en flicka som under ett par dygn i i februari i fjol vistades i de båda männens lägenheter. Hon var då 13 år och hade avvikit från ett behandlingshem. Tre månader efter besökt hos männen anmälde flickan att de våldtagit henne.
Falu tingsrätt friade männen från sexövergreppen i en dom i januari. Rätten ansåg att flickan inte varit helt trovärdig och att hon lämnat uppgifter som inte verkade sannolika. Men rätten var inte enig. Ordföranden och en nämndeman ville fälla männen.
Målets två åklagare överklagade domen. De menade att det inte fanns någon anledning att betvivla flickans uppgifter och att det fanns stöd för dom från vittnen.
Men åkalgarna vann  inget gehör heller i hovrätten, som nu fastställt tingrättens friande domar om de påstådda sexövergreppen.
I samma mål dömde tingsrätten en 19-årig yngling till skyddstillsyn för att ha utnyttjat den minderåriga flickan sexuellt. Även den domen har hovrätten fastställt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista