Många har sökt pengar för våldsutsatta kvinnor

På måndagen är det sista dagen för dalakommunerna att söka det höjda bidrag som gäller våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Och alla dalakommuner har sökt på ett eller ett annat sätt, vissa kommuner nöjer sig med att ingå i ett länsövergripande projekt.

I Borlänge till exempel har man sökt över en miljon kronor till ett projekt som handlar om barn som bevittnat våld. Bland annat vill man anställa en person på kvinno och tjejjouren.

– Vi har tänkt att utveckla ett samarbete för barn som har bevittnat våld. Dels när det gäller vardagliga sysselsättning för att de ska ha något att göra helt enkelt medan de bor eller är kontakt med kvinnojouren. Och dels rena krissamtal för det de har upplevt, säger Jenny Axelson-Fisk som är utredare på socialnämnden i Borlänge.

Kommunerna Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika, Smedjebacken, Säter och Vansbro har kommit in med en ansökan om bidrag till Länsstyrelsen i Dalarna. Det handlar om olika belopp och till olika verksamheter.

Enligt Länsstyrelsen så är kommunerna Leksand och Malung på väg in med sina ansökningar. Men de som lyser med sin frånvaro är Avesta, Hedemora, Mora, Orsa, Rättvik och Älvdalen - men alla dalakommuner även de som inte sökt alltså, är med i ett länsövergripande projekt som har sökt om 805 000 kronor. Meningen med projektet är att man ska kunna erbjudas ett likvärdigt stöd och bemötande oavsett i vilken kommun som den våldsutsatta kvinnan bor i.

Det är regeringen som har bestämt att bidraget till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld nu höjs. Förut fick dalakommunerna dela på 2,4 miljoner. Nu är det stödet på 3,3 miljoner per år. Syftet är att alla kvinnor och barn som behöver hjälp ska få det oavsett vilken kommun de bor i.

Emma Sandahl är särskild sakkunnig för jämställdhet på Länsstyrelsen i Dalarna och hon verkar nöjd med intresset från kommunerna.

– Jag tycker att det känns jättebra, jag tycker det har gått framåt med kommunernas arbete och intresset har absolut ökat för medlen som finns.

Hur kommer arbete att fortsätta nu?
– Vi kommer anlägga de här ansökningarna på Länsstyrelsen och sen kommer vi fatta beslut när alla ansökningar kompletterats med dem underskrifter som behöver komma in, säger Emma Sandahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista