Många frågor om irakiers framtid

I Sverige finns det just nu runt 1000 flyktingar från de kurdiska delarna i Irak. 100 av dem finns i Dalarna. Alla har fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige på grund av det osäkra läget i Irak. Men fler och fler av flyktingarna oroas över hur deras framtid ska bli. Det här diskuterades på ett möte i Borlänge på måndagskvällen.

Ska de skickas tillbaka igen, eller får de stanna i Sverige? Vad anser regeringen och Migrationsverket. Det var frågor som kom upp vid ett möte i Borlänge på måndagskvällen.

– Det är en väldigt dålig situation, de har ingen säkerhet, det finns ingen regering som har kontroll över staden, säger Yassim Abdullah Rahman från Kurdiska föreningen som nyligen vart nere i staden Kirkuk i norra Irak.

En av de medverkande vid mötet var den socialdemokratiske riksdagsledamoten Peter Hultqvist.

– Det jag ska göra är att för det första, ställa frågan till regeringen; vad tycker de om läget, är det stabilt eller är det inte stabilt och vad menar de i så fall med stabilitet?

Peter Hultqvist anser att regeringen ska förlänga de tillfälliga uppehållstillstånden med hänvisning till att läget inte är stabilt i Irak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".