Fifflande politiker slapp fängelse

Den före detta politiker som åtalats för flera fall av förskingring från olika föreningar fick i dag sin dom av Falu tingsrätt. Mannen som erkänt det ekonomiska fifflet döms till villkorlig dom och 100 dagsböter.

Mannen var kassör i olika föreningar och hamnade i ekonomiska trångmål i slutet av 1990-talet. Det ledde till att han till slut började låna pengar från en förening. Sedan täckte han upp för sina uttag genom att överföra medel från andra föreningar.

Det handlar om transaktioner för totalt närmare 670 000 kronor. 90 000 kronor av pengarna har gått in i mannens egen plånbok.

Allt det här upptäcktes i mars 2004. Mannen åtalades för fem fall av förskingring. En av av dem bedömde åklagaren som grov. Det gäller uttag och överföringar på totalt 280 000 från ett konto som tillhör mannens eget parti.

I dag har alltså tingsrätten kommit med sin dom mot mannen, som i princip erkänt allt.

Rätten anser att mannen gjort sig skyldig till förskingring i ett par fall där det handlat om direkta uttag av pengar, bl a då fifflet mot det egna partiet. Inget brott bedöms dock som grovt.

När det gäller andra åtalspunkter anser tingsrätten att det rör sig om om trolöshet mot huvudman.

Enligt tingsrätten har brotten inte ett straffvärde som kräver fängelse. Det yrkade åklagare på.

I stället döms mannen till villkorlig dom och ett högt bötesstraff - 100 dagsböter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".