Dala Airport mister statligt stöd enligt ny utredning. Foto:Alf-Jan Hansson/SR

"Liten konsekvens för Dala-Flyget"

Enligt den statliga flygplatsutredningen mister Dala Airport utanför Borlänge sitt statliga bidrag medan Mora-Siljans flygplats får ökat bidrag. Men eftersom de båda flygplatserna numera drivs i ett gemensamt bolag, AB Dala-Flyget, blir konsekvenserna för flyget i Dalarna litet, enligt VDn Lars Ivarsson.

Sedan något år tillbaka drivs de båda flygplatserna Dala Airport och Mora-Siljan i ett gemensamt bolag, AB Dala-Flyget.

Bolagets VD Lars Ivarsson tar därför det ganska lugnt på förslaget om att Dala Airport eventuellt ska mista sitt statliga stöd.

– Om Borlänge är förlorare så är Mora vinnare. Preliminärt blir förlusten totalt för bolaget en halv till en miljon kr, säger han.

Därför menar Lars Ivarsson att effekterna på förslaget blir mycket litet för Dala Airport och Dala-Flyget.

Utredaren Christina Rogestam föreslår ett nytt ersättningsssystem för flygplatser som inte är statliga.

Hon delar in landets flygplatser i tre kategorier. Den ena är som det heter, nationellt strategiska flygplatser, där staten helt täcker eventuella driftsunderskott. Dit räknas då flygplatser som Arlanda, Landvetter i Göteborg och Sturup i Malmö.

Den andra kategorin är regionalt strategiska flygplatser där ersättningen från staten bör vara upp till 75 procent. Utredaren har placerat 26 flygplatseri den gruppen, bl a Mora-Siljan flygplats i Mora.

Den tredje kategorin är flygplatser som enligt utredningen inte bör få någon statlig driftsersättning alls. Och det gäller fyra flygplatser i landet, Västerås, Norrköping, Storuman och Dala Airport i Borlänge.

När utredaren har gjort den här inledningen har hon bl a tagit hänsyn till hur kort eller lång restiden är från den aktuella flygplatsen till Arlanda med bil eller kollektivtrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".