Fortsatt färre konkurser i Dalarna

Antalet konkurser inom näringslivet fortsätter att minska. I september hade Dalarna den största minskningen i landet, procentuellt sett, enligt affärs- och krediktupplysningsföretaget UC.

Om den här trenden håller i sig året ut så kommer förra årets rekordlåga konkursnotering att sjunka till en ännu lägre nivå, skriver UC i en rapport.
Och det är anmärkningsvärt, eftersom antalet konkurser redan sjunkit flera år i rad samtidigt som antalet verksamma företag ökat kraftigt.

I landet som helhet har företagskonkurserna under årets tre första kvartal minskat med fem procent.
Här i Dalarna är minskningen större än så, tio procent.
81 företag i länet har gått i konkurs under årets nio första månader.
Och under september skedde ett kraftigt konkursfall i länet, från tio i fjol till bara tre, och det är procentuellt sett den största minskningen i landet.
En av de branscher som har en bra utveckling just nu är IT-sektorn som upplever sin bästa tid sen millennieskiftet. Enligt Roland Sigbladh på UC har branschen mognat, de oseriösa lycksökarna som var vanliga då har blivit färre samtidigt som det just nu finns en efterfrågan värd namnet när det gäller produkter och tjänster inom IT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".