Intresset för jämställdhet alltför svalt

Det är fortfarande många inom såväl offentlig verksamhet som det privata näringslivet, som är ointresserade av jämställdhetsfrågor, och som har svårt att se vilka vinster just jämställdheten kan ge.

Några som sen drygt tre år tillbaka försökt göra något åt det här är Stiftelsen Minerva i Dalarna som, tillsammans med bland andra Vägverket och Landstinget Dalarna genomför ett omfattande jämställdhetsprojekt.
– Vi har utbildningar också inom det här projektet, och de baseras på vetenskap, historia och politik. Så här är inget tyckande över huvud taget, utan det är fakta som vi håller på med, säger Marianne Lundberg.
Projektet har utmynnat i många olika saker - föreläsningar, seminarier och böcker. Men när man för ett tag sedan skulle ha en heldag i Borlänge fick man ställa in för att det kom för lite folk.
– Jag tolkar det negativt men jag är ganska luttrad efter att ha jobbat med de här frågorna i många år, säger Marianne Lundberg och fortsätter:
– Det är många som säger att de är intresserade av de här frågorna men när det väl kommer till kritan så är de inte det. Och det beror endast på att man inte har kunskap om ämnet. För om man vet vad man kan vinna – ekonomiskt, företagsmässigt, arbetsmiljömässigt och många andra delar så skulle man vara mycket mer intresserad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".