Bra cancervård men dålig tillgänglighet

Bra på cancervård men dålig tillgänglighet hos länets vårdcentraler. Det är några av resultaten i rapporten ”Öppna jämförelser” som handlar om sjukvårdens kvalité. Det är SKL och Socialstyrelsen som har jämfört Sveriges landsting utifrån ett 70-tal indikationer.

– I det här materialet så får man värdera olika avsnitt olika. På vissa punkter så står vi oss väldigt bra. Vi har en god cancervård, vi har bra hantering av läkemedel. Vi behöver bättra oss och ha utmaningar när det gäller diabetesvård till exempel, säger landstingsdirektören Ulf Hållmarker.

Det är inom bröstcancer, tjocktarmscancer, ändtarmscancer och prostatacancer som man har undersökt överlevnaden bland patienterna på en femårsperiod. I tre av de fyra cancerformerna klarar sig Dalarnas sjukvård bra. Tjocktarmscancer är en av dem vanligaste cancerformerna och bland männen så överlevde 65,6 procent i Dalarna. Det är bäst i landet.

– Det är svårt att svara på det men jag tror att vår uppbyggnad inom kirurgin som det här främst gäller då med en god expertkunskap bland våra läkare och ett gott samarbete med onkologer, alltså cancerläkare i Gävle kan ha lett till det här, säger Ulf Hållmarker.

SKL och Socialstyrelsen har också frågat patienterna om tillgängligheten. Ett resultat visar andelen patienter som fick läkarbesök hos vårdcentraler inom sju dagar. Här ligger Dalarna näst sist bland Sveriges landsting.

– Vi ska öka medvetenheten kring det här, få diskussioner om hur man kan använda sin arbetstid på bästa möjliga sätt ute i primärvården. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".