Ont, det gör ont att få influensavaccin Foto: Scanpix

Bara hälften i länet tar influensavaccin

Influensan står för dörren men det tycks dalafolket strunta i. Bara hälften av de som borde ta influensavaccin gör det.
Men det är svårt att säga vad det här beror på menar en smittskyddsläkare som Dalanytt träffat. Kanske beror det på traditioner.

– Vad det beror på är svårt att säga, det är nog traditioner delvis att man i Dalarna inte har vaccineras sig så pass mycket, säger Anders Lindblom som är smittskyddsläkare i Falun.

Världshälsoorganisationen, WHO, har som mål att tre fjärdedelar av den så kallade riskgruppen ska vaccineras.  I riskgruppen ingår ålderspensionärer, hjärt- och lungsjuka och de med allvarlig diabetes.

– Våran bedömning är att vi ska försöka klara det i alla fall. Det gäller att försöka få det här lättillgängligt med att man kan få sin influensavaccin och att gå ut med information, säger Anders Lindblom.

Den här veckan (vecka 41) startar landstinget sin årliga kampanj som ska få riskgruppen att gratis vaccinera sig. Informationen kommer att finnas i dagspressen, och på affischer över hela länet. Där kan man bland annat läsa om att det är gratis att vaccinera sig, samt hur viktigt det är.

– Smittskyddsinstitutet räknar med att drygt två tusen dör varje år i influensa. Kan man få ner det här dödstalet så är det ju bra, det är den vinning man har.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".