Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu får också invandrarna jobb

Den goda utvecklingen på Dalarnas arbetsmarknad kommer nu även invandrarna till del. Den minskning som skett i länet när det gäller arbetslösheten hos den gruppen är den största i landet. Den totala arbetslösheten är också lägre än för ett år sedan.

Enligt länsarbetsnämndens rapport för september månad, så gynnar alltså den kraftiga efterfrågan på arbetskraft även de människor som är utrikes födda.
På ett år har antalet arbetslösa och i program sysselsatta hos dessa minskat med en dryg tredjedel. Det är bara i Norrbottens län som man haft en lika bra utveckling.
Av de som anlänt till Dalarna under de senaste 18 månaderna var det bara drygt 30 personer, som i september var arbetslösa eller deltog i program.
När det gäller arbetslösheten totalt så är den fortfarande betydligt lägre än för ett år sen.
I september var knappt 4 400 personer i Dalarna arbetslösa. Det är 2,5 procent av befolkningen och 1 300 färre än för ett år sen.
Alla kommuner i länet förutom Älvdalen har just nu en arbetslöshet på 3 procent eller under. Ungdomsarbetslöshet problem
Ungdomsarbetslösheten är också klart lägre än i fjol, men det gäller inte ungdomar som varit arbetslösa länge - mer än 100 dar. Den gruppen har ökat något i antal. Och det har att göra med att antalet arbetsmarkandspolitiska program skurits ner, program som tidigare fångade upp ungdomar innan de blev långtidsarbetslösa.
Varslen ökade
En annan lite negativ siffra är antalet varsel under september. Då varslades 138 personer om uppsägning och det är det högsta antalet för en enskild månad hittills i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".