Arbetsmiljökritik mot förskolor i Avesta

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot Förskola Montessori i Avesta efter besök på de båda avdelningarna förskolan Tjädern och Montessoriförskolan. Arbetsmiljöverkets inspektörer har undersökt hur stor risken är att personalen får belastningsskador och kräver nu förbättringar av arbetsmiljön på båda avdelningarna.
Jobbet på en förskola innebär en hel del tunga lyft, till exempel när barnen ska lyftas i och ur stolar eller upp och ner från skötbord. För att minska risken att dessa lyft ger personalen belastningsskador måste arbetsmiljön på de båda förskoleavdelningarna nu förbättras. På förskolan Tjädern konstaterade arbetsmiljöinspektörerna att det finns två skötbord som personalen kan använda när de ska byta blöjor på barnen. Men det ena står på en plats där det varken finns vatten eller avlopp, och vid det andra skötbordet måste personalen lyfta barnen upp och ner. Det måste åtgärdas konstaterar inspektörerna. Blöjbyten måste kunna ske i lämplig arbetshöjd och med vatten och avlopp i direkt anslutning. På Montessoriförskolan är alla möbler i matrummet och aktivitetsrummet i barnstorlek. Därför måste personalen sitta eller stå på knä på golvet när de ska hjälpa barenn att klä på sig. Men nu kräver arbetsmiljöinspektörerna att det ska finnas bord och stolar i vuxenhöjd, så att personalen kan arbeta i en bekvämare arbetsställning. Dessutom måste arbetsgivaren, Förskola Montessori, se till att personalen på de båda avdelningarna får utbildningn i lyftteknik och belastningsergonomi.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista