Kvinna på demensboende nära strypt

En inlagd kvinna på demensboendet Herrhagsgården i Falun blev nästan strypt av en annan patient. Personalen märkte ingenting. Nu slår anhöriga larm. Den angripna kvinnans dotter Ulla Sjögren efterlyser mer personal.

– Personalen skulle natta de boende, och det är två personal. När hon precis viker av i korridoren så tycker hon att hon hör ett rop på hjälp och får då se en man stå med ett ordentligt stryptag om min mamma. Hon blev ju rädd och skrek rakt ut och den här mannen släppte taget då. Det var ett ordentligt tag han fick och mamma stod och kippade efter andan, säger Ulla Sjögren, dotter till den berörda kvinnan. Dotterns personliga uppfattning är att det är för lite personal.

Elisabeth Kristiansen är enhetschef på Herrhagsgården. Hon tycker att boendet har tillräckligt med personal. Hon tror att det inträffade beror på olyckliga omständigheter.

– Det är dementa som bor där som inte riktigt vet vad de gör. Så det händer ju incidenter lite då och då, säger Kristiansen.

Politiskt ansvarig är moderata ordföranden för omvårdnadsnämnden - Catharina Hjortzberg Nordlund. Hon vill inte kommentera fallet men säger till Dalanytt att hon inte vet om avdelningen på Herrhagsgården har tillräckligt med personal. Chefen säger att personalen räcker. Men kvinnans dotter Ulla Sjögren håller inte med.