Deltidsbrandkårernas svårigheter ska utredas

I Grycksbo hotar brandmännen med att säga upp sig, i Svärdsjö skriver invånarna på protestlistor och i Avesta hotas dygnet runt-beredskapen. Allt detta som resultat av hotande besparingar inom räddningstjänsten. Men det är inte bara kommunala besparingar som är ett hot mot Räddningstjänsten. Rekryteringen av deltidsbrandmän är ett annat, växande problem. Och det gäller framförallt glesbygdslänen...
Idag finns det cirka 12 000 deltidsbrandmän och att hitta nya är svårt. Allt färre arbetstillfällen är en förklaring, negativt inställda arbetsgivare är en annan. Att den som vill jobba som brandman måste uppfylla en rad kriterier gör det också komplicerat. Räddningsverket har nu fått i uppdrag av regeringen att hitta lösningar efter larmrrappoter om att problemet är utbrett. - Det har ju kommit fram att det finn srekryteringsproblem vid ungefär 70 procent av de räddningsstyrkor som finns i landet, säger Lars Ekberg, ansvarig för utredningen. Det har presenterats olika förslag för att underlätta rekryteringen. I till exempel Dalarna vill samtliga räddningschefer att skatten sänks för deltidsbrandmän och att de företag som anställer dom skulle få lägre arbetsgivareavgifter. Radikala förslag finns således, men Lars Ekberg tror på nåt annat - kvinnorna. - Det finns ju en målsättning att man ska spegla samhället inom räddningstjänstsektorn. Dit har vi ju väldigt långt, eftersom vi har 12 000 deltidsanställda idag, och en procent av dessa är kvinnor. Så att där finns en rekryteringspotential, det är väl alldeles uppenbart, säger Lars Ekberg. I Torsby i norra Värmland har det anställts åtta deltidsbrandmän i år - fem av dessa är kvinnor! - Vi ser ju i glesbygden att de som finns på hemmaplan under dagtid, det är kvinnorna. Och det är klart, att kan vi knyta upp tjejer som finns på ett äldreboende i närheten av en brandstation, så är ju det guld värt för oss! säger räddningschefen i Torsby, Bengt Carlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista