Allt fler drabbas av gula stafylokocker

Allt fler i Dalarna drabbas av superbakterien gula stafylokocker. Det har även ökat i hela Sverige, främst i stortstadsregionerna. En av de drabbade är Rättviksbon Maria Roos, som kunde ha mist sitt ben bara för att hon hade ett litet skavsår på hälen.

– Hela underbenet var ju som ett öppet sår som varade och vätskade. Jag kunde väl inte tro ens att det var så allvarligt som det faktiskt var, säger Rättviksbon Maria Roos som drabbades av gula stafylokocker.

Gula Stafylokocker är en vanlig bakterie som kan ge allt från variga sårinfektioner till blodförgiftning. Men bakterierna är ännu farligare om de blir motståndskraftiga mot mediciner, de är då dom kallas för superbakterier, eller MRSA.

Bakteriernas motståndskraft ökar för att sjukvården använder medicin för ofta, fast de kanske inte behövs. När de svagare medicinerna inte räcker till, börjar man använda starkare och tillslut biter inget. Något som Maria Roos upplevde.

– Det byttes antibiotika flera gånger eftersom det inte ville vända åt mig utan jag låg på de här låga infektionsvärdarna. Jag låg ju på intravenös med antibiotika i fjorton dagar, säger Maria Roos.

Antalet fall har ökat i hela Sverige, främst i storstadsregionerna. I Dalarna har elva personer drabbats i år, de är tre fler än under samma period förra året.

– Det som aldrig kommer bli bra är de stora ärren jag har på benet, säger Maria Roos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista