Högskolor ska samordnas för företagens skull

Med bättre samordning och ökat samarbete skulle universiteten och högskolorna i Bergslagslänen att bli än mer attraktiva för både studenter och forskare. Dessutom kunde företagen i Värmland, Dalarna, Västmanland, Örebro och i Gävleborg få bättre hjälp till sina verksamheter. Hur det här ska gå till ska man nu ta reda på genom i ett projekt som i dagarna fått fyra miljoner kronor från regeringen, och 1,5 miljoner från Vinnova.
- Vi ska få fler högskoleutbildade i företagen, vi ska hitta fler forskningsområden som passar med de företag som finns i regionen. Och där det redan passar ska vi utnyttja resurserna bättre. Det vill säga vi ska inte bygga upp dubbla kompetenser - är Karlstad bra på någonting så ska företag i Dalarna kunna utnyttja det, liksom företag i Värmland ska kunna utnyttja det vi är bra på, säger Bengt Lindström vid Högskolan Dalarna till Dalanytt. Den konkurrens som finns mellan de olika högskolorna i regionen när det gäller att locka till sig studenter behöver inte utesluta att skolorna kan vinna på ett samarbete, tror Bengt Lindström. Han tror framförallt att det är företagen i området som vinner på samordningen. Om två år tror han att man ska ha kommit en bit på väg. - Då har vi förhoppningsvis hittat samarbetsformer och vi har lyckats komma ut till företagen i regionen och talat om vad vi kan. Om det går riktigt bra har vi också hittat områden som ingen av oss är bra på men som det finns ett behov av i den här regionen, så att vi kan komma överens om vad vi ska starta för nya saker, säger Bengt Lindström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista