Filmmaraton under ett dygn

Under måndagen pågår ett 24-timmars maraton i filmform. Gymnasieelever på mediegymnasierna i Falun och Leksand deltar. Det gäller att göra en tre minuter lång dokumentär på ett dygn. Temat är dagens datum, den 15 oktober 2007.

Per Gerdin går i gymnasiets tredje årsurs i Leksand. Han och några klasskompisar har alltså ett dygn på sig att göra en film:

– Vi ska följa en kille under en dag, från att han stiger upp tills han lägger sig. Vara med på jobbet också.

– Vi ska bara köra närbilder, så nära som möjligt. Tittaren ska aldrig få se hela ansiktet. Man ska känna igen sig i filmen, känna att det här är ens eget liv, berättar han vidare.

Starten gick på måndagsmorgonen i Falun, men Per Gerdin och hans gäng åkte tillbaka till Leksand för att göra filmen. Det första de unga filmarna måste göra är att hitta en huvudperson att följa. Det återstår alltså en hel del arbete innan de blir klara.

– Det lär inte bli mycket sömn i natt, säger Per Gerdin.

Sa Per Gerdin på mediegymnasiet i Leksand som alltså ska göra en treminutersdokumentär på ett dygn. Och det ska han göra tillsammans med klasskompisarna Mattias Naxe och Markus Rosén.

Rep Tobias Barle

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".