Allt fler omkommer i dalatrafiken

Dödsfallen i trafiken har ökat i Dalarna de tre senaste åren. Medan antalet dödsolyckor minskar i riket som helhet så har allt fler fått sätta livet till i trafikolyckor i Dalarna - 13 döda 2000, 16 döda 2001 och 19 döda i fjol.
Polisen säger till Dalanytt att man tar utvecklingen på största allvar och att man försöker minska dödsolyckorna genom att bland annat ha riktade trafikkontroller. Men länets tillförordnade trafikpolischef, P-O Nordqvist, påpekar att den som vill minska sina egna risker i trafiken kan göra det avsevärt genom att köra förnuftigt och att hålla hastighetsgränserna. -Det är oftast risktagande och dåligt omdöme som orsakar en olycka, men det är hastigheten som skadar och dödar, säger P-O Nordqvist. P-O Nordqvist varnar också särskilt för viltfaran, speciellt längs vägsträckorna Hofors - Rättvik - Mora, och längs riksväg 71. - Dessutom kan det vara överraskande halt på vissa sträckor, och de stora fjälltrafikdagarna är också farliga, säger P-O Nordqvist.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".