Utställning jämför begravningar förr och nu

Vad finns det för skillnader när det gäller begravningar och kyrkogårdar om man jämför förr och nu? Det försöker man reda ut på en utställning som pågår på Galaxen i Borlänge just nu. Där har utställarna verkligen grävt i förråden och bland annat hittat en likvagn från Torsång och en Dödkrona från Gagnef som man ställer ut.

- Det är lite kul att kunna visa upp det som finns. För döden är något som folk har kommit ifrån mer och mer. Förut var det mera naturligt, det ingick liksom i det allmänna livet. Idag är det mer undanskymt, folk vill inte kännas vid det, säger Mikael Johansson som är kyrkogårdsarbetare i Borlänge.

En stor skillnad ifrån förr var att alla anhöriga deltog i själva begravningen från början till slut menar Mikael Johansson.

- När någon dog så låg man ofta lik i kammaren hemma i huset, man skötte begravningen själv från början till slut, idag lämnar du i väg det till en begravningsbyrå.

Utställarna har verkligen rotat i förråden bland församlingarna i Dalarna. Ett av fynden är en svart likvagn från Torsång.

- Den är väl troligen någonstans från sekelskiftet 1900. Det var först under slutet av 1800-talet som det blev vanligare med likvagnar. Före det var det tabu att någon blev tagen till den sista vilan på en vagn, det var förbehållet folk som hade begått självmord och fattigjon, säger Mikael Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista