Bilar drabbas hårt i kylan

Kylan har gjort att många bilbärgare och bilverkstäder har fått fullt upp. Många har fler akuta jobb än de hinner med, och för bilägarna kan väntetiderna bli långa.
Bilar som inte startar, dörrlås som fryser och bilar som kokar, det är bara några av de problem som bilbärgarna och bilverkstäderna får ta hand om i kylan.
Den rådande kylan har gjort att bärgare och verkstäder har fler akuta jobb än de klarar av, och det gör att väntetiderna kan bli långa för stressade bilister. - Det är dåliga batterier, man har dålig värme i bilarna, bilen kokar, dörrlås fryser och bensinluckor fastnar, berättar Hasse Andersson på Hasses Fordonsservice i Falun, som har bråda dagar. Många bilister får problem i kyla på grund av rent slarv - motorerna får isproppar i kylsystemet på grund av för litet glykol i kylarvattnet, och det leder till att bilen kokar samtidigt som det inte kommer någon värme till kupén. Dessutom kan dåligt underhållet tänd- och elsystem krångla i kylan så att bilen inte startar, eller så riskerar man att drabbas av andra elfel. - Det var inte tänkt att jag skulle jobba idag, men de ringde och ville ha hjälp, berättar bilbärgaren Johan Persson Anebo, Assistancekåren. - Det är mest frysningar och jag får hjälpa till med starthjälp. Sedan är det mycket motorfel, elfel, och det är både nya och gamla bilar som drabbas. Folk slarvar med att använda motorvärmare, det måste man använda när det är så här kallt, säger Johan Persson Anebo. Om man har fel olja i motorn kan den bli så trögflytande så att startmotorn inte orkar dra igång motorn i kyla, och kondensvatten i bensinen kan frysa och täppa till bränsleledningen till motorn eller frysa till i förgasaren. K-sprit i bensinen förhindrar sådana problem, eftersom sprit blandar sig med vattnet så att inga isproppar bildas. Tips från bilproffsen Några tips från bilproffsen till de bilister som måste använda bilen i kylan är att man ska se till att hålla motorn i bra skick - ha bra tändstift, kablar och batteri. Dessutom bör man ha tillräckligt med glykol i kylarvattnet, hälla K-sprit i bensinen och använda motorvärmare. Följer man dessa råd så ökar möjligheterna för att bilen ska starta även i sträng kyla. Den som inte har motorvärmare bör dessutom ha syntetisk olja i motorn, eftersom vanlig olja blir trögflytande när det är väldigt kallt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".