Var tredje lastbil har för dåliga bromsar

Nästan hälften av alla lastbilar underkänns vid besiktningen. Det vanligaste felet är dåliga bromsar. I Dalarna underkändes 43 procent under förra årets första sex månader, alltså nästan hälften. En tredjedel av de undersökta fordonen hade så dåliga bromsar att fordonet underkändes med krav på efterkontroll.
- Körförbud är inte så vanligt. Men det händer nästan dagligen att man underkänner bromsarna, så det är stora problem, säger Mikael Carlsson på bilprovningen i Örebro. Förutom den årliga besiktningen har det hittills funnits ett frivilligt bromstest som Bilprovningen också utfört, men efter årsskiftet ska det testet utföras av privata bilverkstäder istället. Trots allt tycker man på Bilprovningen att det finns ett stort intresse för trafiksäkerhetsfrågor hos åkeribranschen, och så finns det de som inte tror att siffrorna nödvändigtvis måste tolkas som att tunga fordon utgör en trafikfara. - Jag tror att bromsarna inte alltid är trafikfarliga. Det kanske inte är så stora fel varje gång. Man kan ju få underkänt för att det är glapp någonstans, men bromsarna blir ju inte alltid dåliga och fordonet trafikfarligt på grund av det, säger lastbilsföraren Morgan Kariljusén, som kört lastbil i över 20 år och blivit underkänd för bromsarna flera gånger. På Bilprovningen i Örebro är Torbjörn Carlsson som är platschef och han oroas av de dystra siffrorna. - Fortsätter det så här så tyder det på att det är alldeles för dålig utrustning på tunga sidan, säger Torbjörn Carlsson, platschef på bilprovningen i Örebro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".